Χαλαζόπτωση. Προβλήματα και χειρισμοί.

Τα ακραία και επικίνδυνα για τις καλλιέργειες καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στη φετινή καλλιεργητική περίοδο, συνεχίστηκαν και επεκτάθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία με τη χαλαζόπτωση που συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου 12 Ιουνίου 2021 στο Νεοχώρι Μεσολογγίου.

Το χαλάζι είναι ένα καιρικό φαινόμενο αρκετά συχνό κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Η χαλαζόπτωση προκαλεί πολλές και σημαντικές ζημιές στα φυτά, όπως πληγές στους βλαστούς, τα φύλλα και τους καρπούς των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα την απώλεια και υποβάθμιση της τρέχουσας παραγωγής, καθώς και προβλήματα στην υγιεινή των φυτών, που ενδεχομένως να επεκτείνουν το πρόβλημα ακόμη και στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Η βλάβη που προκαλείται από το χαλάζι ποικίλει αναλόγως του μεγέθους και σχήματος του χαλαζιού, την ταχύτητα του ανέμου της καταιγίδας και τη διάρκεια του συμβάντος. Η αποκατάσταση των ζημιών στα φυτά δεν είναι πάντα εφικτή. Προτείνετε ο καθαρισμός των σπασμένων κλαδιών, στελεχών και φύλλων.

Οι πληγές αποτελούν σημεία εισόδου μυκήτων και βακτηρίων, στο εσωτερικό τμήμα των ιστών κάτι που κάνει την αντιμετώπιση ιδιαίτερα δύσκολη. Οι καρποί που παρέμειναν στα φυτά πάρα τα χτυπήματα, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν να σαπίζουν και να πέφτουν στο έδαφος ενώ ακόμη και αυτοί που τελικά θα καταφέρουν να διατηρηθούν σε αυτά θα έχουν μειωμένη εμπορική αξία. 

Την κρίσιμη για την ανάπτυξη προσβολών του γλοιοσπορίου  περίοδο αυτή, και δεδομένων των ιδανικών συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας για την ανάπτυξη του μύκητα η εφαρμογή χαλκούχων μυκητοκτόνων κρίνεται επιβεβλημένη.